Răspuns: Regenerarea prin botez este credinţa că o persoană trebuie să fie botezată pentru a fi mântuită. Afirmaţia noastră este că botezul este un pas important de ascultare în viaţa unui creştin, însă respingem ferm ideea că botezul este necesar pentru mântuire. Credem cu tărie că fiecare creştin trebuie să fie botezat în apă prin scufundare. Botezul ilustrează identificarea credinciosului cu moartea, îngroparea şi învierea lui Hristos. Romani 6:3-4 declară: “Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezati în Iisus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentruca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.” Acţiunea de scufundare în apă ilustrează moartea şi îngroparea împreună cu Hristos. Acţiunea de ieşire din apă descrie învirea cu Hristos.

A cere în plus pentru mântuire orice altceva în afară de credinţa în Iisus Hristos presupune o mântuire bazată pe fapte. A adăuga orice la Evanghelie este egal cu a spune că moartea lui Iisus pe cruce nu a fost suficientă pentru a obţine mântuirea noastră. A spune că trebuie să fim botezaţi pentru a fi mântuiţi, înseamnă a spune că trebuie să adăugăm morţii lui Hristos faptele noastre bune şi ascultarea noastră pentru ca moartea Lui să fie suficientă pentru mântuire. Prin moartea Lui, Iisus a plătit toate păcatele noastre (Romani 5:8; 2 Corinteni 5:21). Aceasta este trecută în “contul” nostru doar prin credinţă (Ioan 3:16; Faptele Apostolilor 16:31; Efeseni 2:8-9). Prin urmare, după mântuire, botezul este un pas important de ascultare, însă nu poate fi cerut sau făcut pentru a primi mântuirea.

Exista câteva versete care par să indice botezul ca fiind necesar pentru mântuire. Totuşi, din moment ce Biblia vorbeşte atât de clar că mântuirea este primită doar prin credinţă (Ioan 3:16; Efeseni 2:8-9; Tit 3:5), acele versete trebuie să aibă o interpretare diferită. Scriptura nu se contrazice pe sine. În vremurile biblice, o persoană care se convertea de la o religie la alta, de multe ori era botezată pentru a se identifica cu convertirea. Botezul era mijlocul prin care o decizie era facută publică. Cei care refuzau să fie botezaţi spuneau prin aceasta că nu au crezut cu adevărat. Deci, în mintea apostolilor şi a primilor ucenici, ideea unui credincios nebotezat era nemaiauzită. Când o persoană pretindea că a crezut în Hristos, însă îi era ruşine să-şi proclame credinţa public, era clar că ea nu a crezut cu adevărat.

Dacă botezul este necesar pentru mântuire, atunci de ce Pavel ar spune: “Multumesc lui Dumnezeu că n-am botezat pe nici unul din voi, în afară de Crisp şi Gaiu” (1 Corinteni 1:14)? De ce ar spune: “De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia: nu cu înţelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos să fie făcută zadarnică” (1 Corinteni 1:17)? Suntem de acord că în acest pasaj Pavel vorbeşte împotriva diviziunilor care au năpăstuit biserica din Corint. Totuşi, cum putea Pavel spune: “Mulţumesc lui Dumnezeu că n-am botezat...” sau “Hristos m-a trimis nu să botez...” dacă botezul era necesar pentru mântuire? Dacă botezul era necesar pentru mântuire, atunci Pavel spune literal “Mulţumesc lui Dumnezeu că n-aţi fost mântuiţi....” sau “Hristos m-a trimis nu să mântuiesc...”. Aceasta ar fi fost o afirmaţie extrem de ridicolă din partea lui Pavel. Mai mult, atunci când Pavel oferă o listă detaliată a ceea ce el considera că înseamnă evanghelia (1 Corinteni 15:1-8), de ce neglijează să menţioneze botezul? Dacă botezul este o cerinţă pentru mântuire, cum de lipseşte menţionarea lui în orice prezentare a evangheliei?

Regenerarea prin botez nu este un concept biblic. Botezul nu mântuieşte de păcat, ci de conştiinţa rea. În 1 Petru 3:21, Petru învaţă clar că botezul nu este un act ceremonial de spălare fizică, ci mărturia sau promisiunea unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu. Botezul este simbolul a ceea ce deja s-a întâmplat în inima şi viaţa unuia care s-a încrezut în Hristos ca Mântuitor (Romani 6:3-5; Galateni 3:27; Coloseni 2:12). Botezul este un pas important de ascultare pe care fiecare creştin trebuie să-l facă. Botezul nu poate fi o cerinţă pentru mântuire. A pretinde acest lucru înseamnă a ataca suficienţa morţii şi învierii lui Iisus Hristos.

 

sursa: http://www.gotquestions.org/Romana/mantuirea-prin-botez.html

BLOG - FEMEIA CRESTINA

"Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa,
iar femeia nebună o dărâmă
cu înseşi mâinile ei."
Proverbe 14:1

Facebook

Calatoria lunga

calatoria-lunga

Viata este o calatorie. Va veni clipa cand aceasta calatorie se va sfarsi fie in Rai, fie in Iad. Tu stii in ce directie mergi?

De ce plange Maria?

de ce plange Maria

Saraca Maria...inima ei este ranita chiar de catre cei care spun ca o iubesc. Stii tu de ce?

Creator sau mincinos


Cum a inceput lumea, cum a intrat pacatul in lume si de ce trebuie sa ne incredem in Domnul Isus Hristos.

Probleme cu inima

probleme-cu-inima

Toti ne nastem cu probleme la inima. Inima este mai mult decat muschi, vase de sange, nervi si tesuturi. Ti-ai verificat inima in ultimul timp?